tr

Radyofrekans Termokoagülasyon

Anasayfa » Radyofrekans Termokoagülasyon

RADYOFREKANS TERMOKOAGÜLASYON

Radyofrekans termokoagülasyon (RF), iki farklı mod ile uygulanmaktadır. Birinci tipinde;  yüksek frekanslı radyo dalgaları yardımıyla ısı oluşturularak sinir iletiminin kesilmesi esasına dayanır. Isı 80-90 derecelere kadar yükseltilebilir. Isının derecesi ve uygulama süresi, işlem yapılacak bölgenin ve sinirin özelliğine göre değişmektedir. Bu uygulama vücuttaki ağrı taşıyan duysal sinirlere uygulanmaktadır. Vücutta kas hareketlerini sağlayan ve motor sinir olarak bilinen sinirlere uygulanmaz. Motor sinirlere uygulandığında sinir hasarı oluşacağından, bu sinir alanındaki kaslar felç olabilir. İkinci tipinde ise; ısı 42 dereceyi geçmeyecek özel bir formda kullanılarak uygulanır. Bu şekilde uygulamada verilen ısı doku bozulması yapmadığından, kalıcı hasar oluşmaz. Bu formu daha geniş alanlara, sinirlere güvenle uygulanabilir.

Ağrı tedavisinde bu yöntem kullanılarak ağrıyı ileten  sinir lifleri devre dışı bırakılır. Etki süresi ağrının tipine, başlangıç zamanına ve kişisel özelliklere göre birkaç aydan – uzun yıllara kadar değişiklik gösterir.  Nevraljiler, zona ağrıları, kanser ağrıları, bel ve boyun eklemlerinin kireçlenmeleri kullanıldığı başlıca ağrılı hastalıklardır. Nevralji ağrıları, baş,yüz ve kaburga sinirlerinde sık görülebilir. İlaç tedavisine yeterli cevap vermeyen bu ağrılarda, ağrı yapan sinir önce ilaç ile test edilir ve ardından RF cihazı ile tedavi edilir. Sinirin özelliğine göre ağrı iletmesi azaltılır veya ısıtılarak ağrı iletmesi tamamen yok edilir. Zona hastalarında, bir sinir iltihabı sözkonudur. İltihap geçiren sinirde zedelenme olduğundan aşırı derecede ağrı yapar, kişinin elbiseleri bile dokunsa çok şiddetli ağrı yapar. İşte bu durumlarda yine RF tedavisi etkin olarak devreye girer. Bel ve boyun omur eklem kireçlenmelerinde kireçlenme olan eklem sinirlerine, yine bel ve boyun fıtıklarında fıtığın tedavisinde RF sıklıkla kullanılmaktadır. Kanser ağrılarında ise, hastalığın tuttuğu tüm vücut sinirlerine yönelik uygulanan bu tedaviler, özellikle hastanın aşırı ilaç kullanımına gerek kalmadan ağrı kontrolünün sağlanmasını kolaylaştırır.

RF uygulamaları ameliyathane şartlarında, lokal anestezi  ile gerçekleştirilir. İşlemde radyofrekans enerjisini kullanabilen özel bir aygıt ve yapılacak girişimin yerine göre değişen özel iğne-elektrot setleri kullanılır. Belirlenen sinire radyolojik görüntüleme kılavuzluğunda ulaşıldıktan sonra elektriksel uyarılar verilerek hastanın cevabına göre iğne-elektrodun yeri doğrulanır. Bundan sonra gereken dozda ve sürede enerji, kontrollü olarak bölgeye uygulanır ve birkaç milimetre çapında lezyon veya etki alanı oluşturulur. İşlem ağrısızdır. RF uygulamaları, yeterli donanım kullanılarak deneyimli hekimler tarafından yapıldığında, kısa süreli bir girişimden sonra  normal aktiviteye dönülebilen, büyük doku hasarı oluşturmayan, riskleri sınırlı girişimlerdir.